Resepi Cara Membuat Soto Padang

Resepi Cara Membuat Soto Padang.

Resepi Cara Membuat Soto Padang

Bahan

Daging lembu 500 gram
Minyak Goreng 3 sudu makan, untuk menumis
Air 2000 cc
Lengkuas 250 gram, parut tambah dengan 100 cc air, peras dan ambil airnya

Bumbu Halus / Rempah

Serai 1 batang
Daun limau purut  3 lembar
Kayu manis 1 batang
Bawang merah 6 buah, dikisar
Bawang putih 5 siung, dikisar
Lada 1 sudu teh, dikisar
Garam secukupnya, dikisar

Pelengkap

Soun 100 gram, rendam air panas, toskan
Telur  rebus 3 butir
Daun bawang 2 batang, dihiris halus
Saderi 2 batang, dihiris halus
Tomato 2 buah
Perkedel kentang/kerepek kentang
Bawang goreng
Keropok Merah
Limau Nipis
Sambal

Cara Membuat

  1. Rebus daging hingga lembut, kemudian potong potong 1x1 cm
  2. Goreng daging hingga kering
  3. Tumis semua bumbu hingga berbau harum, masukkan kedalam air rebusan daging tambahkan bumbu bumbu lain, masak hingga mendidih
  4. Tambahkan sari lengkuas, aduk dan masak hingga mendidih
  5. Sediakan mangkok susun soun, tauge, daging ayam, telur rebus dan kentang goreng siram dengan kuah soto taburkan daun bawang, saderi dan bawang goreng, hidangkan bersama perkedel kentang dan pelengkap lain.

Dikutip dari Majalah Hidangan Soto Selera Nusantara, diterbitkan oleh PT. Variapop Group
Bahagikan resipi ini
Ayo bahagikan resipi ini supaya orang lain juga boleh membuat

Resepi Lain: