Bahan
2 ekor (785 gram) ikan gurame, kerat kerat
2 sudu teh air jeruk limau
1 sudu teh garam
2 sudu makan santan kental segera
1 sudu makan gula merah sikat
5 sudu makan minyak untuk menumis
2 sudu teh air jeruk limau
1 sudu teh garam
2 sudu makan santan kental segera
1 sudu makan gula merah sikat
5 sudu makan minyak untuk menumis
Bumbu Halus
12 butir bawang merah
6 siung bawang putih
3 buah chili merah besar, bakar
6 buah chili merah keriting, bakar
3 butir kemiri(buah keras), sangrai
1 sudu teh terasi(belacan), sangrai
6 siung bawang putih
3 buah chili merah besar, bakar
6 buah chili merah keriting, bakar
3 butir kemiri(buah keras), sangrai
1 sudu teh terasi(belacan), sangrai
Cara Membuat
- Lumuri ikan gurame dengan air jeruk limau dan garam. Ketepikan
- Tumis bumbu halus hingga harum. Angkat. Masukkan santan dan gula merah. Aduk rata.
- Lumurkan ke ikan gurame. Diamkan 30 minit di dalam peti ais.
- bakar sambil dioles sisa bumbu hingga harum.
Dikutip dari Majalah Sedap Sekejap, diterbitkan oleh PT. Media Boga Utama
Bahagikan resipi ini
Ayo bahagikan resipi ini supaya orang lain juga boleh membuat