Bahan
Daging sandung lamur 300 gram
Babat 200 gram, rebus dan toskan
Lobak putih 1 buah
Air 1800 ml
Babat 200 gram, rebus dan toskan
Lobak putih 1 buah
Air 1800 ml
Bumbu
Bawang putih 6 ulas,diketuk
Serai 2 batang, diketuk
jahe 2 cm, diketuk
Lada serbuk 2 sudu teh
garam secukup rasa
Minyak goreng 2 sudu teh, untuk menumis
Serai 2 batang, diketuk
jahe 2 cm, diketuk
Lada serbuk 2 sudu teh
garam secukup rasa
Minyak goreng 2 sudu teh, untuk menumis
Pelengkap
Kacang soya 100 gram, digorengDaun bawang 2 batang, dihiris halus
Daun saderi 2 batang, dihiris halus
Bawang Goreng
Sambal
Keropok Udang
Perkedel Singkong
Cara Membuat
- Rebus daging sampai empuk. Angkat, potong dadu, masukkan kembali ke dalam kaldu
- Tumis bumbu sampai harum
- Masukkan bumbu kedalam kuah masak hingga mendidih
- Masukkan lobak masak hingga matang
- Sediakan mangkok tuangkan soto kedalamnya, sajikan dengan pelengkap
Dikutip dari Majalah Hidangan Soto Selara Nusantara, diterbitkan oleh PT. Variapop Group
Bahagikan resipi ini
Ayo bahagikan resipi ini supaya orang lain juga boleh membuat