Resepi Cara Membuat Chiffon Cake Pisang

Resepi Cara Membuat Chiffon Cake Pisang.  Tak ada orang yang tak suka dengan kek yang membelai lidah ini. Cara membuatnya memang agak unik, tetapi bukan bererti sukar. Secara ringkas, anda pasti boleh membuatnya.
Resep Cara Membuat Chiffon Cake Pisang

Bahan A

150 gram tepung terigu
100 gram pisang raja, dikisar
6 kuning telur
150 ml jus oren (siap pakai)
75 ml minyak goreng
3 sudu makan poppy seed

Bahan B

7 putih telur
1/4 sudu teh cream of tar tar
100 gram gula pasir

Cara Membuat

  1. Aduk tepung terigu, pisang, kuning telur, jus oren, minyak goreng, dan poppy seed.
  2. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga kaku, masukkan gula pasir sedikit sedikit hingga kaku dan lembut
  3. Masukkan putih telur ke dalam campuran tepung. Aduk rata. Tuang ke loyang chiffon 22 cm. Ketuhar selama 30 minit dengan suhu 160 darjah celcius
  4. Balikkan loyang panas panas ke botol lalu diamkan hingga sejuk. Keluarkan kek lalu potong potong.

Dikutip dari Majalah Sedap Sekejap
Bahagikan resipi ini
Ayo bahagikan resipi ini supaya orang lain juga boleh membuat

Resepi Lain: