Resepi Cara Membuat Chiffon Cake Pandan

Resepi Cara Membuat Chiffon Cake Pandan. Tak ada orang yang tak suka dengan kue yang membelai lidah ini. Cara membuatnya memang agak unik, tetapi bukan berarti sulit. Singkatnya, anda pasti bisa membuatnya.

Resep Cara Membuat Chiffon Pandan Cake

Bahan A

5 kuning telur
80 ml minyak goreng
50 ml santan
15 ml air daun suji
2 helai daun pandan
3 titis pewarna hijau
150 gram tepung terigu
1/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda kue

Bahan B

5 putih telur
160 gram tepung terigu
1/4 sudu teh cream of tar-tar

Cara Membuat

  1. Tumbuk daun suji dan daun pandan lalu tambahkan 10 ml air. Peras lalu saring. Ketepikan
  2. Ayak tepung gandum, baking powder dan soda kue. Tuangkan santan, minyak goreng, dan kuning telur. Aduk rata lalu diketepikan.
  3. Dalam bekas lain, pukul putih telur dan cream of tar-tar sampai setengah kaku. Masukkan gula pasir sedikit sedikit sambil dikacau hingga kaku
  4. Tambah putih telur sedikit ke dalam campuran tepung dengan spatula plastik hingga rata
  5. Tuang ke dalam loyang chiffon 20 cm tanpa dioles, oven dengan suhu 160 darjah celsius selama 30 minit
  6. Angkat lalu panas panas balik loyang diatas botol, diamkan hingga sejuk. Setelah sejuk keluarkan kek lalu potong potong 

Dikutip dari Majalah Sedap Sekejap
Bahagikan resipi ini
Ayo bahagikan resipi ini supaya orang lain juga boleh membuat

Resepi Lain: