Resepi Cara Membuat Chiffon Cake Pandan. Tak ada orang yang tak suka dengan kue yang
membelai lidah ini. Cara membuatnya memang agak unik, tetapi bukan
berarti sulit. Singkatnya, anda pasti bisa membuatnya.
Bahan A
5 kuning telur
80 ml minyak goreng
50 ml santan
15 ml air daun suji
2 helai daun pandan
3 titis pewarna hijau
150 gram tepung terigu
1/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda kue
80 ml minyak goreng
50 ml santan
15 ml air daun suji
2 helai daun pandan
3 titis pewarna hijau
150 gram tepung terigu
1/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda kue
Bahan B
5 putih telur
160 gram tepung terigu
1/4 sudu teh cream of tar-tar
160 gram tepung terigu
1/4 sudu teh cream of tar-tar
Cara Membuat
- Tumbuk daun suji dan daun pandan lalu tambahkan 10 ml air. Peras lalu saring. Ketepikan
- Ayak tepung gandum, baking powder dan soda kue. Tuangkan santan, minyak goreng, dan kuning telur. Aduk rata lalu diketepikan.
- Dalam bekas lain, pukul putih telur dan cream of tar-tar sampai setengah kaku. Masukkan gula pasir sedikit sedikit sambil dikacau hingga kaku
- Tambah putih telur sedikit ke dalam campuran tepung dengan spatula plastik hingga rata
- Tuang ke dalam loyang chiffon 20 cm tanpa dioles, oven dengan suhu 160 darjah celsius selama 30 minit
- Angkat lalu panas panas balik loyang diatas botol, diamkan hingga sejuk. Setelah sejuk keluarkan kek lalu potong potong
Dikutip dari Majalah Sedap Sekejap
Bahagikan resipi ini
Ayo bahagikan resipi ini supaya orang lain juga boleh membuat